wtorek, 22 stycznia 2008

Porządki w lodówce

Ostatnio miałem dzień porządków które objęły również lodówkę, z tej okazji Madzia wysłała mi instrukcję (dzięki kochanie :*) jak należy się obchodzić z jedzeniem w studenckiej lodówce, tak aby dożyć do następnego dnia. Oto i ona:

  1. CHLEB - Ziarenka sezamu i maku to jedyne oficjalnie akceptowane „plamki” jakie można zauważyć na powierzchni bochenka chleba. Włochate, białe lub zielone placki dobitnie świadczące o tym, że twój chleb zamienił się w eksperyment z laboratorium farmaceutycznego.
  2. JEDZENIE W PUSZKACH - Każda puszka z jedzeniem, która przybrała kształt piłki musi być natychmiast usunięta. Ostrożnie i delikatnie.
  3. MARCHEWKA - Jeżeli możesz ją zawiązać na supełek to znaczy, że nie jest świeża.
  4. PŁATKI ZBOŻOWE - generalna zasada mówi, ze płatki należy wyrzucić jeśli termin ważności upłynął co najmniej dwa lata temu.
  5. SOS DO FRYTEK - jeżeli możesz go wyjąć z pojemnika i odbijać po podłodze to znaczy, że się nie nadaje do jedzenia.
  6. NABIAŁ - Mleko jest zepsute, kiedy zaczyna wyglądać jak jogurt. Jogurt jest zepsuty, kiedy zaczyna wyglądać jak twarożek. Twarożek jest zepsuty, kiedy zaczyna wyglądać jak żółty ser. Chociaż żółty ser to nic innego jak zepsute mleko i już nie może być bardziej zepsuty. Ser Cheddar jest zepsuty, kiedy zaczyna wyglądać jak Brie, przy czym masz świadomość, że takiego gatunku nie kupowałeś.
  7. JAJKA - jeśli coś puka od środka, starając się wydostać ze skorupki to jajko prawdopodobnie jest nie pierwszej świeżości.
  8. PUSTE OPAKOWANIE - wkładanie pustych opakowań ponownie do lodówki to stara sztuczka, ale przynosi skutek tylko jeśli mieszkasz z kimś lub masz kogoś do prowadzenia domu.
  9. TERMINY WAŻNOŚCI - to nie jest chwyt marketingowy, mający na celu skłonienie Cię do wyrzucenia dobrego jedzenia tylko po to, żebyś więcej wydał na kolejne zakupy. Może powinieneś powiesić w kuchni kalendarz.
  10. MĄKA - jest zepsuta, kiedy się rusza.
  11. MROŻONKI - które stały sie integralną częścią oblodzonego zamrażalnika prawdopodobnie i tak staną się niejadalne zanim je wydłubiesz za pomocą kuchennego noża.
  12. SAŁATA - nie nadaje się do jedzenia, jeśli nie możesz jej usunąć z lodówki bez użycia papieru ściernego. Ani jeśli jest w stanie płynnym
  13. MAJONEZ - jeżeli po spożyciu nastąpi gwałtowna reakcja żołądkowa i reszty przewodu pokarmowego to znaczy, że majonez był zepsuty.
  14. MIĘSO - jeżeli otwarcie lodówki powoduje gromadzenie się bezpańskich psów przed Twoim domem to oznacza, że mięso się zepsuło.
  15. ZIEMNIAKI - świeże nie mają korzeni, łodyg ani bujnego listowia.
  16. RODZYNKI - nie powinny być twardsze, niż Twoje zęby.
  17. SÓL - na szczęście się nie psuje.
  18. PRODUKTY NIEOZNAKOWANE - wszystko, co nie jest w oryginalnym pakowaniu staje się automatycznie podejrzane.
  19. MDŁOŚCI - wszystko, co wywołuje mdłości jest niejadalne, chyba, że są to resztki wczorajsze, własnoręcznie prze Ciebie przygotowanej kolacji.
  20. CHOMIK - generalnie jedzenie nie powinno być przechowywane dłużej, nic trwa przeciętny okres życia chomika. Postaraj się o to pożyteczne zwierzątko i trzymaj je obok lodówki w tych celach.

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Wszystko dla Ciebie :*

Chatka pisze...

Świetnie napisane :) Przestrzegaj tego, a może nawet dożyjesz do wakacji i powrotu do domu :)

cage pisze...

Ja mam w lodówce porządek taki, że nawet sanepid się nie przyczepi :) Więc wakacji na pewno dożyję. Dziękuje za porady kochanie :* (Madziu) :)